Becoming Lola de Harriet Steel

So, despre Becoming Lola de Harriet Steel

Sa ne intelegem, mi-a placut cartea, e frumos scrisa si daca mai gasesc ceva scris de Harriet Steel o sa citesc, eu cu personajul (care nu e fictional btw – Wikipedia – Dona Montez (Lola) e cat se poate de reala si cartea respecta realitatea, mai romantat probabil ca doar e carte, roman, nu manual de istorie) am treaba.

Cartea urmareste viata Lolei (Eliza Gilbert devenita Eliza James devenita Lola Montez devenita Contesa de Landsfeld (nu cred ca am uitat nimic important))pe durata a …aproximativ 35 de ani, ea moare la 39 parca si povestea incepe cand are cativa ani deja.

Sa vad cum sa incep sa povestesc – povestea are loc in 182toamna- Eliza era o fata frumoasa care dupa moartea tatalui ei(cand era mica) a avut o viata ciudata. De mentionat ca avea un anume temperament, se enerva repede si nu prea functiona sa nu faci cum zice ea.(zburau sticle dupa tine daca nu faceai ce zice ea)

Pe cand avea 16 ani, mama ei(denaturata mama btw) vrea sa o casatoreasca cu un nene de 60 de ani si sa se mute din Bath (UK) in India. Evident ca fata nu vrea, si o inteleg, asa ca fuge cu un prieten de familie care ii promite sa ii fie ca un tata (vezi sa nu). Daca pana aici am inteles atitudinea ei, ok nu trebuia sa aiba incredere in Thomas James, dar nici sa se casatoreasca cu ala de 60 ani mai departe nu o mai inteleg…

Pleaca de la sotul ei (T.J, ca deh atat de gentalman a fost sa o ia de nevasta si sa o iubeasca!), pe vremea divortului se cupleaza cu un coleg de arme de-a lui Thomas, coleg care o minte ca o sa o ia de nevasta dupa ce se termina cu divortul (vorbim de 1830 cand divort = scandal cat China), dupa pleca in Spania, isi schimba numele si se apuca de dansat si se da – a real Spaniard ….

Prin patul ei ajunge si Franz Liszt, ceva print de nu stiu ce tara mititica, si poate cel mai faimos dintre toti – za King Ludwig I de Bavaria.

Daca cititi cartea (o recomand cu drag, e chiar frumos scrisa)o sa intelegeti de ce nu o inteleg pe Lola. Lumea ii zicea cand “era” cu za King sa calm down, nu abuza atata, nu exagera atata, dar ea nu, ca batman, na a reusit sa faca populatia sa se ridice impotriva regelul, pe el sa abdice, si ea sa fuga din Bavaria. Bonus dupa ce i-a adus atata ghinion regelui si a profitat de el si el s-a pus impotriva tuturor pentru ea…ea il inseala.. SERIOS?

Done –  sidenote eu am gasit cartea la $0 ca are amazon zilnic niste carti free –  prin acest blog am ajuns la ea . Acuma evident nu mai e 0

La Bookdepository e 12.59euro, free shipping (in Romania am cautat, dar unde am gasit preturile erau cu prea mult adaos si tot in engleza e)

2 Replies to “Becoming Lola de Harriet Steel”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *